Нестандартно за Pizza Quattro Stagioni
в
5:38
Оригиналната рецепта за Pizza Quattro Stagioni е балансирана и полезна |
Този път ще внеса малко разнообразие в представянето на рецептата, затова и няма да ви уча отново как се прави тесто за пица то е стандартното. В тази статия ще набележа нещо, което е много важно за една традиционна италианска пица, а именно- "Pizza Quattro Stagioni". "Четири сезона" на италиански и просто правило е да разделите пицата на четири секции.
Традиционно се комбинират - артишок, моцарела, доматен сос, шунка и маслини, но можете да опитате с каквито си искате комбинации и продукти, които обичате.
Да се спрем на традиционната италианска рецепта. Тя е много подходяща за трениращи след тренировка, заради комбинацията от продукти, които дават необходимата енергия + качествени хранителни вещества. Традиционната рецепта е балансирана и качествена храна за разлика от повечето пици.
Защо?
1. Артишокът е слабо познат зеленчук в България, но вече можете да го намерите по хипермаркетите, на рафта с брюкселко зеле, карфиол и броколи. Вкусът му наподобява на комбинация между праз и целина, което придава неповторим вкус на гозбата в случая пицата - "Quattro Stagioni". За вкусовите качества толкова. Важни са съставките му. Той съдържа огромни количества витамини и минерали - калций, калий, фосфор, желязо, натрий, магнезий, витамините А, В1, В2, С освен това съдържа белтъчини, мазнини, въглехидрати и ниацин.
Още артишокът се използва успешно като профилактично средство при целулит, диабет, подагра. Извлек и есктракт от артишок защитава черния дроб от токсините, които го атакуват ежедневно и спомагат за извличането от организма на шлаки, соли на тежки метали и други вредни вещества, което го прави много силен антиоксидант.
След изброеното до тук не смятам да ви убеждавам повече в ползите на артишока. Да преминем към следващия прокуг.
2. Моцарела - Оригиналния вариант на това страхотно бяло, прясно саламурено сирене е от биволско мляко. То е страхотен източник на протеина - казеин, който се доставя равномерно аминокиселини към организма ви тъй като се разгражда сравнително бавно. Мазнините са късоверижни, наситени. Добър заместник на моцарелата е прясното българско краве сирене.
3. Шунка - Шунката е неизменна част от менюто на всеки уважаващ себе си трениращ. Тя доставя на мускулите ви много витамин В и много протеин.
4. Не на последно място са маслините. В египетската и гръцката митология маслините са свързани неизменно с божественото. Те са считани и за универсален лек за всяка болест. Витамините от групата В, които се съдържат в големи количества са важни за нервната система и мозъка , витамин А спомага за доброто ви зрени, витамин D за здрави зъби и кости , витамин Е ще ви предпази от въздействието на околната среда, предотвратява сърдечно-съдовите заболявания, преждевременното стареене и злокачествените тумори.
И всичко това е прекрасно, но още не сме споменали най - ценния дар на маслината - зехтинът. Между 50 и 80% е съдържанието на тази мазнина в плода, които колкото са по - узрели, толкова повече е зехтинът в тях.
Зехтинът е наистина уникален продукт. Той е много богат на ненаситени мастни киселини. Те понижават лошия холестерола в кръвта, което предпазва от заболявания на сърдечно-съдовата система и от атеросклероза.
Мога да напиша още много за качествата на тази пица. Всеки един от продуктиете, а дори и подправките, които съдържа са безценни източници на минарали, витамини и антиоксиданти.
Не забравяйте пресния босилек и риган, чесъна, пресните домати, дивите гъби ... и т. н. и следващия път не бързайте да обвинявате пицата. Тренирайте, а след тренировката си заредете организъма с италианска "Quattro Stagioni"
Традиционно се комбинират - артишок, моцарела, доматен сос, шунка и маслини, но можете да опитате с каквито си искате комбинации и продукти, които обичате.
Да се спрем на традиционната италианска рецепта. Тя е много подходяща за трениращи след тренировка, заради комбинацията от продукти, които дават необходимата енергия + качествени хранителни вещества. Традиционната рецепта е балансирана и качествена храна за разлика от повечето пици.
Защо?
1. Артишокът е слабо познат зеленчук в България, но вече можете да го намерите по хипермаркетите, на рафта с брюкселко зеле, карфиол и броколи. Вкусът му наподобява на комбинация между праз и целина, което придава неповторим вкус на гозбата в случая пицата - "Quattro Stagioni". За вкусовите качества толкова. Важни са съставките му. Той съдържа огромни количества витамини и минерали - калций, калий, фосфор, желязо, натрий, магнезий, витамините А, В1, В2, С освен това съдържа белтъчини, мазнини, въглехидрати и ниацин.
Още артишокът се използва успешно като профилактично средство при целулит, диабет, подагра. Извлек и есктракт от артишок защитава черния дроб от токсините, които го атакуват ежедневно и спомагат за извличането от организма на шлаки, соли на тежки метали и други вредни вещества, което го прави много силен антиоксидант.
След изброеното до тук не смятам да ви убеждавам повече в ползите на артишока. Да преминем към следващия прокуг.
2. Моцарела - Оригиналния вариант на това страхотно бяло, прясно саламурено сирене е от биволско мляко. То е страхотен източник на протеина - казеин, който се доставя равномерно аминокиселини към организма ви тъй като се разгражда сравнително бавно. Мазнините са късоверижни, наситени. Добър заместник на моцарелата е прясното българско краве сирене.
3. Шунка - Шунката е неизменна част от менюто на всеки уважаващ себе си трениращ. Тя доставя на мускулите ви много витамин В и много протеин.
Маслините са свързвани неизменно с божественото |
4. Не на последно място са маслините. В египетската и гръцката митология маслините са свързани неизменно с божественото. Те са считани и за универсален лек за всяка болест. Витамините от групата В, които се съдържат в големи количества са важни за нервната система и мозъка , витамин А спомага за доброто ви зрени, витамин D за здрави зъби и кости , витамин Е ще ви предпази от въздействието на околната среда, предотвратява сърдечно-съдовите заболявания, преждевременното стареене и злокачествените тумори.
И всичко това е прекрасно, но още не сме споменали най - ценния дар на маслината - зехтинът. Между 50 и 80% е съдържанието на тази мазнина в плода, които колкото са по - узрели, толкова повече е зехтинът в тях.
Зехтинът е наистина уникален продукт. Той е много богат на ненаситени мастни киселини. Те понижават лошия холестерола в кръвта, което предпазва от заболявания на сърдечно-съдовата система и от атеросклероза.
Мога да напиша още много за качествата на тази пица. Всеки един от продуктиете, а дори и подправките, които съдържа са безценни източници на минарали, витамини и антиоксиданти.
Не забравяйте пресния босилек и риган, чесъна, пресните домати, дивите гъби ... и т. н. и следващия път не бързайте да обвинявате пицата. Тренирайте, а след тренировката си заредете организъма с италианска "Quattro Stagioni"
-->